Environmental, Social and Governance, kortweg: ESG, zijn de drie maatstaven voor de beoordeling van de duurzaamheid en de maatschappelijke betrokkenheid van een investering of bedrijf. Deze ESG-maatstaven zijn niet meer weg te denken uit de corporate governance voor het bedrijfsleven.
Inmiddels zijn er twee Europese richtlijnen van kracht die een belangrijke rol spelen in de ESG-praktijk. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om gedetailleerde informatie te verstrekken over hun duurzaamheidsprestaties, hun impact op het milieu en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. De Corporate Sustainability Due Diligence directive (CSDDD) verplicht bedrijven om due diligence toe te passen op op hun bedrijfsvoering om mensenrechtenschendingen en milieuproblemen in hun toeleveringsketens te identificeren, te beoordelen en aan te pakken. Beide richtlijnen zijn bedoeld om de transparantie over deze kwesties te vergroten en bedrijven te stimuleren (meer) duurzaam en verantwoord te ondernemen.
Rubicon Impact & Litigation vindt dat een goede ontwikkeling, maar ziet ook dat de regels rond ESG daarmee complexer zijn geworden. Dat leidt er ook toe dat de termen zoals “ESG”, “duurzaam” of “sustainable” door bedrijven kunnen worden gebruikt om mooie maar vage beloftes aan de buitenwereld te doen. Hierdoor bestaat er een groot risico op (bewuste of onbewuste) vormen van greenwashing.
Rubicon Impact & Litigation streeft ernaar ESG meer betekenis te geven dan een marketingtool. De advocaten van Rubicon Impact & Litigation hebben ervaring met het nemen van juridische stappen tegen partijen die ESG op een misleidende, niet transparante en eerlijke oneerlijke manier gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is de succesvolle greenwashing zaak tegen KLM, waarin advocaten van Rubicon Impact & Litigation Fossielvrij NL en Reclame Fossielvrij bijstonden.
Expertise